top of page

KÜSZÖB KÉRDÉS

2017   I   hungarocell, vas, fa, polikarbonát   I   4 x 6 x 3 m

Figyelmem jelképi, tárgyi fókuszába a küszöb kérdése lépett. A küszöb határszimbólum, egy új világba való belépést jelez. Egyszerre fejezi ki az elválást és az összekapcsolódást.

 

“Ezért aztán a szent helyeket rettenetesen védték. Nemcsak fegyverrel, és nemcsak az őrzők, hanem falat építettek köré, és kialakult az, hogy a küszöb az szent, a küszöb átlépésének jelentősége van. De a szentséghez vezető utak, kapuk, ajtók ugyancsak szentek. Tehát kialakult egy komplex rendszer a szentségek védelmében, és ezt halálosan komolyan vették. Hivatkozhatnék arra is, hogy még a tatár időkben is ha valaki rálépett a jurta küszöbére, azt megölték. Mert a küszöb szent volt, azt át kellett lépni. Voltak olyan kultúrák, ahol ha valami nagyon fontos volt, akkor azt a küszöbről hirdette az uralkodó.”

Popper Péter: A bennünk lévő sötétségről

 

 

Az installáció három elemből építkezik. Az egyik elem egy földtől elemelt, arányaiban megváltoztatott lépcső, melyre saját felelősségre fel lehet menni, de a továbbhaladás már nem megengedett. A második elem a küszöb, melyet egy fémszerkezet tart a lépcső síkjában. Ez az a határelem, melyet csak elméletben léphetünk meg, fizikálisan gátolt az áthaladás. A harmadik elem egy áttetsző, tükröződő emelt sík, melyet egy összetákolt faszerkezet tart.

bottom of page